Trei incendii produse în județul Covasna în această dimineață, două soldate cu pierderea de vieți omenești
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” Covasna au intervenit în această dimineață pentru gestionarea a trei incendii produse în localitățile Covasna, Zălan și Sita Buzăului. Din păcate, două dintre aceste evenimente s-au soldat cu pierderi de vieți omenești.
Primul incendiu a fost semnalat în jurul orei 07:00, în orașul Covasna. Flăcările au cuprins o locuință pe o suprafață de aproximativ 60 mp, care ardea în totalitate, existând risc de propagare la un imobil învecinat. La fața locului au intervenit echipaje din cadrul Detașamentului 2 Târgu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere, un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Covasna și o ambulanță SAJ. În interiorul casei a fost găsit un bărbat decedat, în vârstă de 57 de ani. Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire.
Al doilea incendiul a fost raportat în jurul orei 08:30, în localitatea Zălan. Flăcările au cuprins camera de zi a unei locuințe, pe o suprafață de aproximativ 10 mp, cu risc de propagare la întreaga casă. Echipajele Detașamentului 1 Sfântu Gheorghe au intervenit cu două autospeciale de stingere, o autospecială pentru salvare de la înălțimi și un echipaj SMURD. Din păcate, în interior a fost descoperit trupul neînsuflețit al unei femei în vârstă de 87 de ani. Cauza probabilă a incendiului este focul deschis în spațiu închis.
Al treilea incendiu a fost semnalat în jurul orei 10:00, în localitatea Sita Buzăului. Incendiul s-a manifestat la nivelul tavanului dintre etajul I al casei și pod, pe o suprafață de aproximativ 2 mp, fără victime. La fața locului au intervenit echipaje din cadrul Stației de Pompieri Întorsura Buzăului, cu două autospeciale de stingere și 8 cadre operative. Cauza probabilă a incendiului este un coș de fum necurățat de funingine.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” Covasna recomandă următoarele măsuri de prevenire pentru evitarea incendiilor la locuințe și utilizarea focului:
• Curățați periodic coșurile de fum, pentru a evita acumularea de funingine care poate duce la incendii;
• Utilizați focul deschis doar în condiții de siguranță, în spații ventilate și departe de materiale combustibile;
• Nu lăsați focul nesupravegheat și asigurați-vă că este complet stins înainte de a părăsi locul unde a fost utilizat;
• Verificați și întrețineți periodic instalațiile de încălzire și sobele, pentru a evita defecțiunile care pot genera incendii.